Creativiteit in je cv; een must!

Wat zet je precies in je cv en hoe stel je een onderscheidend en creatief cv op? Dit zijn vragen die wij geregeld langs horen komen. Ik ken een anekdote van een ontwerper die zijn portfolio, een soort cv, onder de aandacht wilde brengen bij een groot bedrijf. Natuurlijk krijgt een bedrijf behoorlijk wat portfolio’s op een dag binnen, en belandt het overgrote deel daarvan in de papierbak. Hij maakte zijn portfolio op het formaat van een visitekaartje, stopte dat in een portemonnee en leverde het af bij de balie: ‘De directeur is zijn portemonnee verloren’.

Deze anekdote kwam direct in me op, toen ik nadacht over creatieve manieren waarop je een cv kan vormgeven. Het is altijd een kwestie van opvallen in positieve zin, soms een beetje brutaal en op een leuke, originele manier zoals hierboven. In bepaalde vakgebieden (grafisch ontwerp, marketing, communicatie) ontkom je er niet aan om je cv op een creatieve manier op te maken. En natuurlijk hoef jij je cv niet in een portemonnee te stoppen, maar door het anders dan anders in te pakken, val je wel op. Dus hier een paar tips!

Wat zet je sowieso in je cv?

Je opleidingen, diploma’s, werkervaring, hobby’s en vaardigheden zet je standaard in je cv. Maar er zijn nog een aantal zaken die je standaard vermeldt in je cv. Zoals contactgegevens. Denk hierbij verder dan alleen je adres en telefoonnummer. Heb jij een Instagramaccount waar al je kunstzinnige foto’s op staan? Een eigen website? Zet het erbij, kan alleen maar in je voordeel werken. Verder stel je jezelf kort voor in een persoonlijk verhaaltje, zodat een potentiële werkgever direct een indruk krijgt van wie jij bent.

Werkervaring

Het is goed om te weten dat je niet al je bijbaantjes hoeft te vermelden. De relevante werkervaring, daar draait het om. Zet de banen erop die je meer opleverden dan alleen geld. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, zoals het te woord staan van klanten. Zet je taken erbij, en de goede eigenschappen die daarbij van pas kwamen, zoals spontaniteit en doortastendheid bijvoorbeeld. Vrijwilligerswerk kun je ook benoemen, of interessante projecten op school waar je aan bijgedragen hebt. Leg hierbij ook uit hoe dit heeft bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Uiteraard benoem je ook alle opleidingen die je gevolgd hebt. Hierbij is het wel van belang dat je deze van heden naar verleden noteert. Benoem ook welke bijbehorende diploma’s je hebt gehaald. Een mooie scriptie geschreven? Vertel dan kort iets over het onderzoek, en benoem eventueel het eindcijfer.

Natuurlijk is een foto, liefst met daglicht en waar je recht in de camera kijkt, ook een goede aanvulling. Je wordt beter onthouden als iemand een gezicht heeft bij het verhaal. Zo creëer je direct een complete indruk van jou als persoon.

Aandacht!

Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv en daarom is het handig als je naam duidelijk in beeld is, in de header bijvoorbeeld. Laat je naam eruit springen in een opvallend lettertype, en zorg dat jouw persoonlijke kwaliteiten goed naar voren komen.

Met een tool als Canva maak je eenvoudig een mooi ontwerp. Deze gratis online-tool beschikt over verschillende templates die je helemaal in eigen stijl kan opmaken. Beschik je over InDesign skills? Maak daar dan nuttig gebruik van, en zorg voor een mooie opmaak van je cv.

Giet je cv in de vorm van een infographic over jezelf, maak een tijdlijn of zelfs een stripverhaal van je loopbaan. Neem een video op waarin je jezelf presenteert, of maak een eigen website. Kortom: genoeg leuke manieren om mee op te vallen. Direct aan de slag dus!