Help, ik ben afgestudeerd! Wat nu?

Na 5 jaar was het dan eindelijk zover; mijn diploma-uitreiking. Het officiële einde van mijn schoolcarrière, nooit meer college en nooit meer tentamens. Heerlijk! Of toch niet?

Met de opluchting en de blijdschap van het afstuderen, komen ook de zorgen. Hoe moet ik nu verder? Ga ik nog verder studeren of direct op zoek naar de perfecte baan? Moet ik zomaar elk baantje aannemen? Wie zit er nou op mij te wachten als ‘groentje’ die net van school komt? Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar deze antwoorden.

Al maanden leef je toe naar dat ene moment; de ultieme verlossing van het onderwijs. Toch voelde het voor mij niet als een opluchting, en overheerste het gevoel van gelukzaligheid bij mij totaal niet. ‘Master of Science’, het klinkt heel fancy maar steeds vroeg ik me mezelf af; wat kan ik nou eigenlijk?

De dag van de diploma-uitreiking brak aan en de feestelijkheden barstten los. Mijn ouders waren in de zevende hemel, en de complimenten van docenten en andere afstudeerders vlogen je om de oren. Natuurlijk is het een knappe prestatie, het behalen van je masterdiploma in 5 jaar (Ja, ook ik haalde niet alles in een keer). Waarom voelde ik zelf die trots dan totaal niet, en dacht ik alleen maar na over de volgende stap; hoe vind ik een baan die écht bij mij past? Ik had namelijk géén idee.

Voor mijn échte zoektocht naar een baan begon, heb ik zelf eerst een jaar een bijbaan gehad in de retailwereld. Toch was er altijd dat stemmetje in mijn achterhoofd: wanneer ga je nou eens gebruikmaken van die studie, waar je 5 jaar lang hard voor hebt gewerkt? Ik kwam op het punt waar zelfs mijn baas in de retail tegen me zei: ‘Stefan, wordt het langzamerhand niet eens tijd voor een échte baan?’. Dat was voor mij de wake-up call.

De zoektocht begint

Het was zaterdagmiddag en ik stond op de zoveelste familieborrel. Na al zeven keer uitgelegd te hebben dat ik nog geen baan had, was ik het eigenlijk alweer beu. Ik raakte in gesprek met een van mijn ooms, die werkzaam is als loopbaanoriëntatie coach binnen de Universiteit van Amsterdam. Ik gaf aan dat een carrière in de online marketing of journalistieke wereld mij wel erg aansprak. De kans op een baan was echter niet erg groot destijds. Tijdens mijn studie heb ik ook niet echt de kans gehad om stage te lopen, en praktijkervaring had ik dus vrijwel niet. ‘Hoe gaat dit me ooit lukken?’, vroeg ik nog.

Hij stelde me direct gerust en gaf een aantal opties:

  • Schakel je directe en indirecte netwerk in. Stel mensen op de hoogte van jouw ambities en vraag of zij nog mogelijkheden zien binnen hun netwerk.
  • Zorg ervoor dat je jezelf online goed positioneert. Stel een professioneel LinkedIn profiel op, en maak gebruik van social media in jouw zoektocht.
  • Maak gebruik van lokale initiatieven, stageplaatsbanken en professionals die jongeren ondersteunen op het gebied van loopbaanoriëntatie.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik schakelde mijn vrienden, familie en kennissen in om te peilen wat mijn mogelijkheden binnen hun netwerk was. Na een tijdje was het raak! Ik kwam in aanraking met een online marketingbureau en via een van mijn vrienden mocht ik op gesprek komen. Een aanbieding voor een interne opleiding, mét baangarantie was het resultaat van het eerste gesprek. Een win-win situatie! Ik twijfelde geen moment en nam het aanbod direct aan. Zo werd de kracht van mijn eigen netwerk, eindelijk zichtbaar.

 En nu?

Inmiddels werk ik een klein jaar voor dit bureau, en heb ik een schat aan ervaring opgedaan. Natuurlijk heeft niet iedereen het geluk om via zijn eigen netwerk ergens binnen te rollen. Gelukkig zijn er organisaties die studenten, zoals jij en ik, ondersteunen in hun zoektocht naar werk. De Talentencampus Regio Oss is hier een mooi voorbeeld van.

Een lokale organisatie die voor mij het verschil had kunnen maken. Zij functioneren als intermediair tussen jong talent en bedrijven uit de regio. Zij gebruiken de kracht van hun grote netwerk, dat samenwerkt om de aansluiting tussen het talent, onderwijs en het bedrijfsleven te verbeteren. Om te voorkomen dat jaarlijks steeds meer studenten, net zoals ik, in het grote gat tussen onderwijs en bedrijfsleven vallen.

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Heb je moeite met het maken van de volgende stap in jouw carrière? De Talentencampus bouwt momenteel aan een platform voor studenten, waarin vraag en aanbod van stageplaatsen en startersfuncties bij elkaar komen. Daarnaast komt er voldoende ruimte voor een stuk loopbaanoriëntatie. Heb je nu al vragen? Neem dan vrijblijvend contact op, ze helpen je graag op weg!

Mijn persoonlijke tip? Geef niet op, die droombaan komt er wel ;-)!

Foto Stefan Kapteijns Community manager bij Apostle
Stefan
Community Manager