In gesprek met… Project ‘Wereldburger’ winnaar Stijn Scholten (14)!

Op zaterdag 16 juni werd op het evenement ‘Oss scoort! Global Goals’, de winnaar van het project ‘Wereldburger’ van scholengroep Het Hooghuis bekendgemaakt. Een innovatief en nieuw lesprogramma wat ontwikkeld is door de gemeente Oss, Kenmerk Educatief, Projectbureau We Are Food en Het Hooghuis. Stijn Scholten kwam uit de bijna 900 inzendingen als winnaar uit de bus, met zijn ontwerp van een veganistische notenburger. Hoog tijd om eens in gesprek te gaan met Stijn, en hem te vragen naar zijn ervaringen en leermomenten binnen dit project.

Kun je ons eens vertellen wat je allemaal hebt gedaan na het winnen van de prijs en hoe je dit hebt ervaren?

Ik heb het echt even moeten laten bezinken, het was echt wel even ‘schrikken’ dat ik won! Ik had het écht niet verwacht. Nadat ik de prijs in ontvangst heb mogen nemen, ben ik bij verschillende bedrijven op bezoek geweest om te praten over bijvoorbeeld de prijs, en de resterende mogelijkheden om de burger tot een succes te maken.

Met welke bedrijven heb je allemaal gesproken?

Ik ben onder andere bij Dalco Food, van Gruijthuijsen Catering en het Zandsculpturen Festival in Oss geweest. Daarnaast heb ik nog veel contact gehad met Floor en Marnetta van de organisatie van ‘We Are Food’ en ‘Wereldburger’. Zij hebben mij tijdens en na het project erg goed begeleid.  

Heb je nog dingen ontdekt waar je eerder niet bij stil had gestaan?

Ik had niet verwacht dat het winnen van deze wedstrijd zo’n enorme impact zou hebben. Iets waar ik bijvoorbeeld totaal niet bij stil had gestaan is dat deze overwinning heel mooi op mijn cv past. Zo heb ik er niet alleen nu, maar ook in de toekomst nog voordeel van.

En hoe vond je het om op deze manier ‘zaken’ te doen?

Ik vond het best wel spannend. Normaal gesproken zit ik natuurlijk gewoon in een klaslokaal, en om nu ineens in de praktijk ‘zaken’ te mogen doen was echt superleuk! Ik heb er in ieder geval al erg veel van geleerd.

Wat gaat er nu precies gebeuren met jouw veganistische notenburger? Waar kunnen we ‘m binnenkort gaan proeven?

Het is mij nog niet helemaal duidelijk waar hij de komende periode allemaal te proeven is. Waarschijnlijk komt hij binnenkort in de schappen van de Jumbo te liggen!

We hoorden dat de burger op de eerste schooldag wordt geserveerd op je school. Wie mogen ‘m dan proeven en hoe ziet de proeverij eruit?

Als het goed is mogen allereerst de medewerkers van het Hooghuis gaan proeven. Van Gruijthuijsen gaat heel veel kleine hamburgertjes maken, en die worden tijdens de proeverij uitgedeeld aan alle aanwezigen. Zo heeft iedereen een kans om kennis te maken met mijn burger!

Wat is er nog meer op je afgekomen na het winnen van de prijs?

Het meest bijzondere is toch wel dat mijn burger in zand is nagemaakt door de mensen van het Zandsculpturenfestival. Ik had echt nooit verwacht dat zelfs dát zou gaan gebeuren. En natuurlijk heb ik veel interviewtjes mogen afgeven, dat was ook erg leuk!

Heeft het winnen van de prijs ervoor gezorgd dat je na hebt gedacht over een studie/baan waar je eerder nog niet aan had gedacht?

De wedstrijd heeft er wel voor gezorgd dat een carrière in fooddesign misschien ook wel een interessante keuze zou kunnen zijn voor mij. Het ontwerpen van creatieve ideeën rondom food, is een leuke uitdaging.

Welke dingen heb je over jezelf geleerd die belangrijk zijn voor school en/of je latere studie/baan?

Tijdens het project heb ik geleerd dat ik heel slecht tegen mijn verlies kan, daarom ben ik extra blij dat ik gewonnen heb haha 😉. Verder ben ik erachter gekomen dat als ik ergens aan begin, dat ik er dan ook voor de volle 100% voor ga en het graag succesvol wil afronden.

Heb je al een idee welke studie je na de havo wilt gaan doen? Zo ja, wat is dat en wat lijkt je daar zo leuk/interessant aan?

Momenteel denk ik eraan om iets in de richting van interieur designer te gaan studeren. Ik kijk namelijk regelmatig tv-programma’s met designers, en het lijkt me erg leuk om huizen een complete make-over te kunnen geven. Uiteraard sluit ik fooddesign ook nog steeds niet uit! Maar gelukkig heb ik nog even om erover na te denken.