Oss als échte werkgeversstad

Wist je dat in de gemeente Oss ongeveer 6000 ondernemers gevestigd zijn? Volop kansen voor jong talent dus, zou je zeggen. Toch verlaat jaarlijks een groot aantal studenten de stad, en keert niet meer terug. Een groot probleem waar Oss al enkele jaren mee kampt, en met de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet snel zal verbeteren. Tenzij we, met een groot aantal ondernemers, steenhard gaan werken aan de profilering van Oss als werkgeversstad én als leuke leef- en woonomgeving. Ik hoor je al denken: maar hoe dan?

Talent vertrekt

Het probleem van het vertrekkende talent heeft een aantal oorzaken. Allereerst beschikt Oss niet over een hbo- of universitaire instelling, waardoor studenten hun opleiding in andere steden moeten volgen en vervolgens niet meer terugkeren. Daarnaast merken we, vanuit onze eigen ervaring, dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden die Oss te bieden heeft op het gebied van werkgelegenheid. Met name de hbo- en wo-studenten hebben vaak geen flauw idee, maar zelfs ook lokale talenten weten nauwelijks wat er speelt binnen hun eigen gemeente. Jong talent vanuit andere gemeentes naar Oss trekken, heeft tot dusver weinig opgeleverd. Vanuit de geschiedenis kampt Oss met een negatief imago, waar we nu helaas ook de vruchten van plukken. Hoog tijd dus om bovenstaande problemen eens flink onder handen te nemen!

Timmeren aan de weg

De Talentencampus zet zich al enkele jaren in voor een betere aansluiting van talent op het bedrijfsleven. Samen met de regionale bedrijven gaan we Oss écht op de kaart zetten. We zorgen voor het aantrekken van nieuw talent, en het behoud van huidig talent. Dit doen we door onder andere verschillende activiteiten (Jongeren Bedrijvendag, Casusdag) te organiseren voor middelbare scholieren, waarin zij kennismaken met het regionale bedrijfsleven. Op deze manier krijgen zij op jonge leeftijd al een gedegen beeld van de diversiteit aan bedrijven in de regio, en ontstaat de eerste connectie met hun werkgever van de toekomst.

Een innovatief platform

Om de verbinding tussen jong talent en het bedrijfsleven te faciliteren, lanceren wij begin 2019 een uniek platform. Binnen dit platform brengen wij vraag en aanbod bij elkaar, en krijgt zowel bedrijfsleven als talent voldoende ruimte om zichzelf te profileren. We faciliteren een mooie bedrijfspagina voor organisaties, en stellen ruimte beschikbaar voor het plaatsen van vacatures. Tot slot krijgen aangesloten organisaties ook de kans om regionaal talent te zoeken binnen het platform, en hen te benaderen met een interessant aanbod. Onder andere door samenwerking met de onderwijsinstellingen brengen wij het platform onder de aandacht bij jong talent.

We bieden talent de mogelijkheid om kennis te maken met alle lokale bedrijven, en te reageren op vacatures. Dit kan in de vorm zijn van stages, bijbanen of reguliere banen. Daarnaast spelen wij een ondersteunende factor op het gebied van loopbaanontwikkeling, en helpen wij jong talent om meer inzicht in hun eigen kwaliteiten te krijgen. Het talent krijgt de mogelijkheid om een eigen e-portfolio te bouwen, en zichzelf in de schijnwerpers te zetten voor het bedrijfsleven. Zó snijdt het mes aan twee kanten.

Wil je ook bijdragen aan de profilering van Oss als werkgeversstad, en ervoor zorgen dat jouw organisatie top of mind is bij jong talent? Werk dan samen met de Talentencampus! Neem contact met ons op, en we bespreken graag de mogelijkheden voor jouw organisatie.