Tekstschrijver een saai beroep? Echt niet!

Dat tekstschrijver helemaal niet zo’n saai beroep is ontdekte een groep leerlingen van 3 HAVO/VWO tijdens de casusdag op 8 december. Hun casus ging over ‘creatief schrijven’ en het resultaat hiervan lees je hieronder.

Veel van onze leeftijdsgenoten zullen denken: de hele dag achter de computer zitten en teksten schrijven, daar word je toch knettergek van? Nou niet dus! Het beroep tekstschrijver houdt namelijk veel meer in. En door de verschillende opdrachten leer je dingen over van alles en nog wat. Na een dag bij Texperts vertellen we jullie meer over het beroep tekstschrijver.

Texperts is een bedrijf dat bestaat uit vier personen. Ze bevinden zich vijf dagen per week op het kantoor in Oss. Texperts schrijft teksten voor bedrijven, scholen en andere opdrachtgevers. Eerst verzamelen ze zoveel mogelijk kennis, en vervolgens delen ze die kennis. Ze zitten dus niet de hele dag teksten te schrijven, maar zijn de helft van de tijd bezig met het verzamelen van informatie, door te googelen of door mensen te interviewen.

Taart

Ook geven ze workshops en trainingen over het schrijven van teksten. Ze verplaatsen zich in de lezer door eerst goed de doelgroep te bepalen. Natuurlijk beloven ze teksten zonder spelfouten. Zitten die er toch in? Dan trakteren ze op taart.

Plus- en minpunten

Als tekstschrijver krijg je te maken met leuke, maar ook met minder leuke dingen. Daarom zetten we de plus- en minpunten op een rij.

Pluspunten:

· Je hoeft niet per se op kantoor te werken, want het kan ook thuis.

· Je krijgt de kans om bekende Nederlanders te interviewen.

· Je kan andere mensen tevreden maken.

· De onderwerpen zijn altijd verschillend en nooit eentonig.

Minpunten:

· De werkdag kan uitlopen, omdat je ineens een onverwachte opdracht krijgt.

· Je zit een groot deel van de tijd achter je computer.

· Je krijgt niet van alle teksten het eindresultaat te zien (omdat je een magazine bijvoorbeeld niet te zien krijgt).

 Onze conclusie na deze leerzame dag: het beroep tekstschrijver is absoluut niet saai!

 

Lauren van Dreumel, Sanne van der Veen, Emma van Hoek, Robin van den Berg, Sander van den Broek en Maike Belder (derdejaarsleerlingen Maaslandcollege)