We blijven allemaal steeds langer gezond. We worden ouder, we werken harder en we werken bovendien langer door. Allemaal enorm positief op het eerste oog, maar er zijn ook een aantal kanttekeningen. Zo stijgt het aantal burn-outs snel (Hooftman et al., 2016) en zal het aantal depressies de komende jaren toenemen (WHO, 2017). Veel van dit soort zogeheten ‘ziekten door rijkdom’ worden veroorzaakt door onvoldoende vitaliteitsmanagement binnen bedrijven (Brockway, L., 2013).

Maar, geen paniek. Sinds september 2018 is het adviesbureau ‘VIO’ (Vitaal In Oss) met zes ambitieuze studenten aan het werk om vitaliteitsmanagement bij bedrijven in de regio Oss op te starten of aan te scherpen.
De zes studenten komen van verschillende (hoge)scholen als Fontys, HAN en het ROC. Met hun theoretische en praktische kennis weten de studenten innoverende interventies op het gebied van bedrijfsvitaliteit en duurzame inzetbaarheid te bieden.

Tot dusver zijn de studenten actief bij Udenhout, Heurkens & Van Veluw en Sprangers Communicatie. De interventies zijn voornamelijk gericht op het bevorderen van de vitaliteit, competenties en motivatie van de medewerkers van de bedrijven.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van VIO? Stuur dan een mail naar info@vitaal-in-oss.nl, dan komen wij zo snel mogelijk met een passend antwoord.

De studenten stellen zich hieronder graag aan je voor.

BAS BEWIER

Bas Bewier, vierdejaars sportkunde student Fontys Sporthogeschool Eindhoven:

‘De manier waarop we momenteel werken, werkt niet. Zoals het stuk al aangaf; burnouts en depressies spelen overal op. Door ons te richten op de gezondheid, talenten en ambities van medewerkers kunnen we werk leuk en motiverend maken. Mijn ambitie is om dat in Oss en omstreken in praktijk te brengen. VIO biedt mij de mogelijkheid om dit tijdens mijn afstuderen te doen.’

PIM ERMERS

Mijn naam is Pim Ermers, ik ben 18 jaar oud en kom uit Oss. Ik volg de opleiding sport en bewegen met als uitstroomrichting gezondheid in het laatste leerjaar.

Dit project sprak mij aan zodat ik meer theoretische kennis op kan doen en ik mijn praktijkervaring uit kan breiden op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Ik hoop dat we met dit project adviezen af kunnen leveren over duurzame inzetbaarheid bij bedrijven die ze in de toekomst kunnen gebruiken. Naast die adviezen die we afleveren, hoop ik ook een kleinschalig leefstijlplan op te stellen, dat uiteindelijk uit kan groeien tot een methode die bedrijven kunnen gebruiken om de leefstijl/gezondheid binnen het bedrijven te laten verbeteren.

BRIAN PIGMANS

Mijn naam is Brian Pigmans, ik ben 18 jaar oud en ik studeer aan de opleiding sport en bewegen Niveau 4 uitstroomrichting mens en gezondheid op ROC de Leijgraaf in Oss. Hierop leggen wij vooral de focus op het lesgeven in de fitness en op het leren van gezonde voeding zodat we mensen advies kunnen geven voorr een gezonde lifestyle.

Het doel van VIO is duurzame inzetbaarheid verhogen op de werkvloer wat ik al een mooi doel vind voor onze maatschappij. Ik heb me aangesloten bij VIO omdat het me een heel leuk en interessant concept en idee leek en dat is het ook zeker. Verder sluit het ook heel goed aan bij mijn opleiding en het stimuleert mij ook mijn kennis te verbreden in duurzame inzetbaarheid d.m.v. dit project.

We gaan met alle medewerkers van VIO voor een goede en uitdagende samenwerking om duurzame inzetbaarheid te verhogen!

NICKY SJAMAAR

Mijn naam is Nicky Sjamaar, ik ben 20 jaar oud en ik kom uit Oss. Ik zit op dit moment in het laatste jaar van mijn studie Sport en Bewegen met als uitstroomrichting gezondheid.

Ik heb voor deze stage gekozen omdat ik het een heel mooi project vind en het een mooie mogelijkheid is om mijn leerkennis en praktijkervaring uit te breiden over de onderwerpen duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Mijn visie is dat ik er voor wil zorgen dat we kwaliteit in adviezen afleveren bij de bedrijven zodat zij in de latere toekomst hun bedrijf verder duurzaam kunnen ontwikkelen.

AMBER VERCOULEN

Mijn naam is Amber Vercoulen, ik ben 21 jaar. Ik zit momenteel in mijn laatste jaar van mijn opleiding Sport, Gezondheid & Management aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen. Mijn uitstroomrichting is Health Promotion and Performance (HPP).

an september tot begin februari loop ik stage bij VIO. Ik ben hier stage gaan lopen omdat ik het thema duurzame inzetbaarheid interessant vind en me hier verder in wil ontwikkelen. Tevens vind ik het leuk om met de vijf andere studenten VIO te ontwikkelen en op te kaart te zetten.

ROAN VILÉ